Hygienecode online - HACCP en Koffie en Thee

Voedselveilig werk handboeken voor Koffie en Thee:

Wie aan koffie denkt, associeert koffie voornamelijk met een Zuid-Amerikaans dan wel een Afrikaans land en niet zozeer met Vietnam nochtans is Vietnam 's werelds tweede grootste producent van koffie. Op dertig jaar steeg het wereldwijde aandeel van Vietnamese koffie van een schamele 0,1% tot liefst 20%. Vietnam moet enkel Brazilië voor zich dulden.

En dan is het aan de brander. Met een optimaal ‘brandprofiel’ kan hij de smaken die de boon vanwege de koffievariëteit en de door de boer gekozen verwerkingsmethode in zich herbergt, zo goed mogelijk uit die boon halen. Elke koffie, zelfs een andere oogst van exact dezelfde koffie, vraagt een ander brandprofiel.

Grofweg duurt het proces van koffiebranden zo’n 12 minuten. Ongeveer halverwege het proces beginnen de bonen uit hun velletje te springen, waarbij een soort pop-corn achtig geluid te horen is.

Voor filterkoffie worden de bonen iets lichter gebrand dan voor espresso. De voorbije jaren was het onder branders van specialty coffee een trend om heel licht te branden, waardoor vooral fruitzuren te proeven waren. Meer recent zoeken branders juist weer meer naar zoetheid in de bonen.

Als stelregel is wel te hanteren dat koffiebonen die een olieachtig laagje op zich hebben eigenlijk té donker gebrand zijn. Door de hitte zijn alle olieën uit de boon geduwd, wat meestal resulteert in onaangename bittere smaken.

De laatste jaren kopen steeds meer horecazaken zelf een koffiebrander van 6 of 15 kilo. Zo hebben ze nog meer invloed op het eindresultaat en de smaak van hun koffie in de horeca. Dit zijn meestal wel bars van een koffiebrander, espressobars of bedrijven waar koffie een groot deel van het concept bepaalt.

 Nu is er ook nog het Hygiëne handboek voor het zelf branden van koffie.

Voor meer info over het Hygiëne plan en Hygiëne handboek voor koffie en koffie branden. Klik hier.

Er is een duidelijke verordening voor koffie en Acrylamide.Thee:

Thee is een warme drank die wordt gemaakt door infusie van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Alle als thee verkochte producten die niet van deze plant afkomstig zijn (bijvoorbeeld kamillethee of rooibos), zijn dan ook geen echte thee maar kruidenthee. De naam thee komt waarschijnlijk uit het Chinese dialect Minnanyu.

Voedselveiligheid handboek: