06 Apr 2022
Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar het effect van het waarschuwingsetiket, waaruit bleek dat het etiket nuttig is, maar dat er wellicht methoden zijn op het effect van de boodschap te vergroten. Het Voedingscentrum heeft hierop een consumentenonderzoek laten uitvoeren. Uiteindelijk is hier in samenspraak met het bedrijfsleven een voorstel voor een aangepaste waarschuwingstekst uitgekomen.
Op het nieuwe etiket staat middels pictogrammen en een korte tekst aangegeven wat de consument moet doen om ervoor te zorgen dat schadelijke bacteriën geen kans hebben. Namelijk:
Bij voorverpakt pluimveevlees moet de waarschuwing vermeld worden via een waarschuwingsetiket in hetzelfde gezichtsveld als de benaming van het product. Gaat het om een niet-voorverpakt product, dan moet het waarschuwingsetiket op de voor- of achterkant van de verpakking komen.
Er geldt een afwijking voor pluimveevlees dat niet in voorverpakt, maar bij bijvoorbeeld slagers wordt verkocht. De waarschuwing mag dan ook op een informatieblad, bon of folder die aan de koper wordt meegegeven.
De waarschuwing hoeft niet op diepgevroren pluimveevlees. Diepgevroren pluimveevlees wordt immer niets in de koelkast bewaard, maar in de vriezer.
Het ontwerpbesluit is voorgelegd aan de Eerste en Tweede Kamer. Na instemming is de bedoeling dat het ontwerpbesluit met ingang van 1 juli 2022 in werking treedt.
(bron eurowet)