Hygienecode online - Allergenen

Allergenen:

Welke informatie moet gegeven worden?

Het gaat uitsluitend om informatie over de gebruikte allergene ingrediënten. Dit zijn veertien stoffen die in de wet zijn vastgelegd. Van elk product moet aangegeven worden of één van deze veertien allergenen gebruikt is bij de bereiding van het product. Het gaat dus om ingrediënten of stoffen die in componenten gebruikt zijn.
Niet verplicht is:

  • Voedingswaardeinformatie*
  • Volledige lijst van ingrediënten*
  • Allergeenvrije producten aanbieden
  • Voorkomen of vermelden van kruisbesmetting met sporen van allergenen. De wet gaat niet over allergenen die per ongelukvia lepels of snijplanken in een gerecht zijn gekomen. Uiteraard is dit wel van belang voor de allergische gast. Het voorkomen van de aanwezigheid van sporen van bepaalde allergenen is belangrijk, maar alleen nodig op aanvraag van de gast.

* ondanks dat regelmatig december 2016 genoemd wordt als datum dat dit verplicht gesteld gaat worden voor onverpakte producten, is dit NIET juist. 

(Bron: Allergenen Consultancy )

Hoe moeten allergenen vermeld worden?

De informatie mag op allerlei verschillende manieren gegeven worden. De allergeneninformatie van de producten en gerechten zal op voorhand uitgezocht moeten zijn, zodat bij een vraag van een gast of consument deze informatie snel beschikbaar is.

Module Allergenen:

Ons bedrijf, Hygiënecode online, heeft de afgelopen tijd een digitaal systeem ontwikkeld waarmee ondernemers in de voedingsmiddelensector kunnen voldoen aan de wet- en regelgeving op een eenvoudige en moderne manier.

Inmiddels wordt dit systeem door verschillende al toegepast, en overwegen ook diverse onderwijsinstellingen c.q. vakscholen deze werkwijze in het lesmateriaal op te nemen.

Nieuw in het systeem is de allergenen oplossing. Het is een nieuwe module met de mogelijkheid om allergenen stickers te printen en digitaal je allergenen kaart aan te maken. Als u kiest voor deze oplossing dan krijgt u ook de deur sticker waarmee u duidelijk maak aan de klant dat de kennis van allergenen en hygiëne aanwezig is.

    

Sinds 13 december 2014 is het wettelijk verplicht om allergenen informatie te geven aan gasten. Ieder bedrijf dat eet- en drinkwaren bereidt en verkoopt is verplicht om deze allergenen informatie beschikbaar te hebben.

In de Warenwet regeling staat dat horecabedrijven een duidelijk zichtbare vermelding dienen te hebben aangebracht met de melding dat de consument zich voor informatie over allergenen dient te wenden tot het horecapersoneel (artikel 3, lid c). 

Allergenen stickers,

Nieuw in ons systeem is de eerste oplossingen in het allergenen verhaal. Het zijn stickers die je zelf kunt afdrukken met vermelding van de 14 allergenen. Dit is een oplossing om de verplichting van het bewaren van producten ook te vermelden of er allergenen in zitten.

Allergene Kaart.

Per 13 December 2014 moeten professionele aanbieders van voedingsmiddelen informatie verstrekken aan consumenten over de aanwezigheid van allergenen.

In de praktijk betekent dit dat de 14 allergene stoffen vermeld moeten worden wanneer ze gebruikt zijn bij de bereiding van voedingsmiddelen in het Horecabedrijf of andere aanbieders van voedingsmiddelen, ongeacht in welke vorm. Hoe de informatie aan de gast verstrekt wordt, mogen (Horeca) ondernemers zelf bepalen. 

Het samenstellen van uw allergenen kaart via de module allergenen is heel eenvoudig en in een overzichtelijke menu kaart af te drukken.

 

Veel gestelde vraag is:

Moet ik bij alle menu’s vermelden op de menukaart welke allergenen erin zitten? 

Antwoord:

Nee. De allergenen informatie moet voor alle producten beschikbaar zijn, maar dit hoeft niet verplicht op de menukaart te staan. Het moet makkelijk toegankelijk zijn voor de consument. De allergenen informatie mag ook mondeling worden gegeven, maar moet schriftelijk te controleren zijn voor wie dat wil. Het is bijvoorbeeld mogelijk om op het menu te vermelden dat allergenen informatie op verzoek beschikbaar is, waarna de informatie overhandigd kan worden aan de gast/patiënt. Daarom de online allergenen kaart. 

Allergenen sticker is wettelijk verplicht

In de Warenwet regeling staat dat horecabedrijven een duidelijk zichtbare vermelding dienen te hebben aangebracht met de melding dat de consument zich voor informatie over allergenen dient te wenden tot het horecapersoneel (artikel 3, lid c).